
زنبورداری مازندران
طرح تولید مشارکتی «نان زنبور» با هدف ارتقاء بهرهوری و انتقال فناوریهای نوین در صنعت زنبورداری مازندران آغاز شد.
مدیریت هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی مازندران با حضورکارشناسان، نمایندگان شرکتهای دانشبنیان و اتحادیههای زنبورداری طرح تولیدی مشارکتی محصول جدید نان زنبور را مورد بحث و بررسی قرار داده است، محصولی که با تجاری سازی آن می تواند ارز آوری بسیار بالایی را برای زنبوردار و کشور داشته باشد.
طرح ترویجی تولید مشارکتی «نان زنبور» با هدف ایجاد تحول در صنعت زنبورداری مازندران و افزایش درآمد زنبورداران استان است، در همین راستا نماینده شرکت پارس توسعه زرنگار که سرمایه گذار مورد تایید وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص است ،ضمن توجیه اقتصادی طرح، مزایای تولید نان زنبور و نقش آن در بهبود تغذیه زنبورها و افزایش کیفیت عسل تولیدی را برای اعضای اتحادیه تعاونی زنبورداران مازندران و شهرستانهای سوادکوه شمالی و بابل تشریح کرده است.
یکی از کارشناسان ارشد طرح سرمایه گذاری تولید نان زنبور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان این که این طرح با سرمایه گذاری ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان در هر یک از زنبورستان ها به صورت انفرادی و یا صنعتی قابل اجرا است، گفت: این طرح از حدود یک سال گذشته در ۴۰ زنبورستان کشور آغاز شده و توجیه فنی و اقتصادی اجرای این طرح با هماهنگی مدیریت ترویج جهاد کشاورزی مازندران در ۲ شهرستان بابل و سوادکوه شمالی نیز برگزار شد.
بهزاد بانکی پور با توضیح این نکته که زنبوری داری در کشور ایران از یک میلیون کلنی امروز به ۹ میلیون کلنی افزایش یافته است، اظهار کرد: کیفی سازی ۱۲ تا ۱۳ نوع از محصولات زنبور عسل همواره مورد توجه است و محصول «نان زنبور» همانند «بره بوم» و «ژل رویال» از اهمیت بسیار بالایی در ارزش غذایی و به نسبت درآمد های ارزی دارد.
موم، بره موم، گرده گل، ژل رویال و زهر زنبور عسل با ارزش افزوده بالا از جمله محصولات زنبور عسل است که در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی کاربرد دارد.

وی با بیان اینکه دفتر امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی اواخر سال ۱۴۰۲ حدود ۲۵ میلیارد تومان برای اجرای سرمایه گذاری در طرح «نان زنبور» اختصاص داده است، ادامه داد: تمامی امکانات و تجهیزات استحصال نان زنبور در حال حاضر وارداتی است که امیدواریم پس از ایجاد تقاضای کافی سرمایه گذارن بخش خصوصی وارد تولید داخلی آن شوند ، اما دانش فنی افزایش تولید نان زنبور بومی شده است.
بانکی پور که سابقه مدیریت صندوق حمایت از زنبورداری وزارت جهاد کشاورزی را در کارنامه خود دارد، متوسط تولید نان زنبور در هر کلنی را یک تا ۱.۵ کیلو گرم عنوان کرد و گفت: این مقدار محصول به صورت تضمینی در هرکیلو ۵۰۰ هزار تومان خریداری می شود.
این کارشناس ارشد صنعت زنبور داری با بیان این که با گسترش تولید نان زنبور ارزش تولدات محصولات زنبور عسل کشور تا ۶ همت افزایش می یابد، توضیح داد: تا کنون نان زنبور به دلیل نبود فناوری نوین و استحصال سخت آن مورد توجه قرار نمی گرفته است؛ البته تولید محصول نان زنبور در صنعت زنبورداری بین کشورهای پیشرفته سابقه حدود ۱۰ ساله دارد.
وی به ارزش غذایی نان زنبور اشاره کرد و گفت: نانزنبورعسل به عنوان منبع اصلی پروتئین برای کندو زنبور عسل استفاده میشود. از این پولنها و شهد گلها برای تهیه نکتار و عسل و قسمتی برای تغذیه لاروهای زنبورها و قسمتی نیز برای تغذیه ملکه اختصاص داده میشود.
وی ادامه داد: نانزنبورعسل دارای انواع ویتامینها و پروتئینها است و چون با عسل طبیعی مخلوط میشود، خاصیت دارویی آن چند برابر می شود و در درمان کم خونی، افسردگی، ورم پرستات، سردردهای میگرنی، و تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت قوای جسمی و جنسی بسیار مفید است.
وی با اشاره به این که نان زنبور حاوی پروتئین، گلوکز، چربیها، ویتامینهای آلی فعال و تعدادی از میکروالمنتها نظیر کبالت، فسفر، آهن، منگنز و کرم است، گفت: این محصول یک غذای کامل شناخته میشود که دارای انواع ویتامینها و پروتئینها است، که حتی از گوشت و ماهی هم غنیتر است. همچنین اثرات درمانی نانزنبور شبیه گرده گل است و بواسطه طعم شیرین آن میتواند نوعی تنقلات برای بچهها باشد.
زنبور عسل از خواص دارویی و تقویتی گرده گل آگاه است و آنها را از شکوفههای گیاهان و گلها جمعآوری میکند و آنها را به شکل گرد و بیضی شکل در میآورد و با استفاده از دو پای عقب خود که به شکل زنبیل است، و دو حفره کوچک دارد داخل پای خود گذاشته و به کندو انتقال می دهد، سپس در حجرههای خالی یک قاب عسل ذخیره میکند و برای اینکه مدتی بیشتر در داخل حجرههای مومبافی شده نگهداری کند.
زنبورداران مازندران همه ساله به دلیل تنوع گونه های گیاهی سه نوع عسل شامل عسل بهاره با تغذیه زنبورها از شکوفه مرکبات و کلزا، عسل تابستانه با تغذیه از شکوفه ها و شهد درختان و گیاهان جنگلی و عسل ییلاقی یا دارویی با تغذیه از انواع گیاهان دارویی بویژه آویشن و گون تولید می کنند.
مازندران دارای ۱۶۰ هزار هکتار باغ است که ۱۱۵هزار هکتار از آن را باغ مرکبات تشکیل می دهد.